Bine ati venit la Departamentul Consular al Ambasadei Ungariei in Republica Moldova! 

 

Departamentul Consular al Ambasadei Ungariei va doreste un Craciun Fericit, sanatate si succese in Anul Nou! 

 

Ungaria a fost printre primele tari, care a deschis o Misiune Diplomatica in Republica Moldova independenta, in anul 1992. Centrul Comun de Vize, incadrat in Departamentul Consular al Ambasadei, si-a inceput activitatea in anul 2007. Scopul Centrului a fost de a facilita calatoria cetatenilor Republicii Moldova si a celor rezidenti, spre tarile Uniunii Europene, respectiv tarile din Spatiul Schengen, si de a oferi servicii consulare, inclusiv legate de vize, usor accesibile in mod concentrat in Chisinau, si nu numai la misiunile diplomatice acreditate pentru Republica Moldova in tarile vecine. Ungaria a sustinut permanent parcursul Republicii Moldova spre regimul liberalizat de vize, care a devenit o realitate in anul 2014.

 

La moment, Centrul Comun de Vize este reprezanta oficiala in Chisinau al urmatoarelor 18 tari: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Letonia, Liechtenstein, Luxembourg, Norvegia, Olanda, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria.

 

Departamentul Consular, respectiv Centrul Comun de Vize va sta la dispozitie cu urmatoarele servicii:

 

1.) procesarea cererilor de vize de scurta sedere in tarile reprezentate, cu diferite scopuri de calatorie, pentru detinatori ai pasapoartelor non-biometrice, cetateni ai Republicii Moldova, sau cetateni ai altor state, cu permis de sedere in Republica Moldova (formular: RO RUS EN, documente necesare: RO RUS EN);(formular separat Croatia);

2.) procesarea cererilor de vize de lunga durata in Ungaria, pentru obtinerea permisului de sedere cu scop de studii, munca etc., pentru detinatori ai pasapoartelor biometrice si non-biometrice, cetateni ai Republicii Moldova, sau cetateni ai altor state, cu permis de sedere in republica Moldova; (formular: studii,  munca); 

3.) traduceri oficiale autentificate a diferitelor documente, din si in limba maghiara;

4.) informatii personale detaliate din Sistemul de Informatii Schengen, privind o eventuala interdictie de intrare si/sau sedere intr-o tara din Spatiul Schengen (formular);

5.) informatii referitoare la achitarea amenzilor aplicate de catre organele Ungariei;

6.) informatii si asistente consulare generale, pe toate celelalte domenii consulare.

 

Informatii aditionale (1.-5.):

 

a) Nu se mai primesc cereri pentru vize de scurta sedere, cu pasapoarte biometrice moldovenesti (1.).

b) Pentru vize de lunga durata, pentru obtinerea permisului de sedere intr-o alta tara decat Ungaria, puteti apela numai direct la Departamentele Consulare ale Ambasadelor acreditate pentru Republica Moldova (2.).

c) Cererea poate fi depusa cu 90 zile inainte de calatoria planificata. Raspunsurile la cererile de vize de scurta sedere se proceseaza aprox. in 5 zile lucratoare. Pentru cetateni ai altor state decat cei ai Republicii Moldova, procedura dureaza cca. 10 zile. Raspunsurile la cererile de vize de lunga durata in Ungaria se proceseaza timp de 21-28 zile. Durata controlului cererii si al circumstantelor poate fi prelungita pana la 30 zile (1.-2.).

d) Achitarea taxelor consulare, in cazul in care acestea se aplica, este posibila in EUR, la oficiul „Petru Movila” al bancii comerciale MobiasBanca, la cca. 3 minute de la Ambasada (1.-2.-3.). Taxele consulare sunt expuse la Departamentul Consular. Procurarea informatiei din Sistemul de Informatii Schengen, este un serviciu gratuit, care dureaza aprox. 15 zile (4.). Achitarea amenzilor este posibila in MDL, la oficiul „Remiz” al bancii comerciale Moldindcombank, la cca. 1 minut de la Ambasada (5.).

 

Programul de lucru al Departamentului Consular:
- de luni pana joi, intre orele 10:00-16:00,
- vineri, intre orele 10:00-13:00;
(o programare preliminara, desi nu este necesara, este posibila prin telefon: 0037322200078).